הממונה על הליכי חדלות פירעון הוא גוף ממשלתי שפועל תחת משרד המשפטים בישראל, והוא נכנס לתמונה עם חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שהחל ב-2019. לפני כן, התפקיד הזה היה שייך לכונס הרשמי, אבל החוק החדש הביא איתו שינויים רבים, מבניים ותפיסתיים וזהו אחד השינויים.
במאמר זה אדבר על התפקידים של הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המכונה בקיצור ״הממונה״, ובאילו נסיבות פונים אליו. כמובן שזה תאורטי, בפועל מוטב לכם לעשות הכל בעזרתו של עורך דין פשיטת רגל.
הממונה על הליכי חדלות פירעון
הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא גוף המשמש את שני הצדדים של המטבע. מצד אחד הוא הכתובת עבור החייבים הרוצים לפתוח בהליכי חדלות פירעון, או להגיש בקשות הקשורות להליך עצמו. וזהו הגוף שמפקח על ההליך וצריך לקדם את תיקי חדלות הפירעון ולהביא לשיקום כלכלי של החייבים. והמטרה השנייה נוגעת לצד של הנושים. על הממונה להבטיח שיקבלו כמה שיותר מתוך מה שמגיע להם, כלומר עליו למקסם את הליכי הגבייה.
האיזון הזה נובע מתוך מטרות החוק הרשמיות והממונה משחק תפקיד חשוב בפיקוח וניהול הליכי חדלות פירעון בישראל.
תפקידי הממונה עבור חייבים
אם אתם חייבים, חשוב לדעת שכאשר אתם נמצאים במצב של חדלות פירעון – או חוששים שאתם בדרך לשם – הכתובת הראשונה שלכם היא אינו הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אלא עורך דין לחדלות פירעון. תחשבו רגע, תנשמו עמוק, ותבינו שמוטב להתייעץ.
עורך הדין יבחן את המצב הכלכלי שלכם, ינתח את החובות והנכסים, ויעזור לכם להבין אם זהו הפתרון הנכון או שיש חלופות אחרות. וגם יסייע לכם ביישום כל צעד משפטי שעליו הוחלט.
במידה והוחלט לפתוח בהליכי חדלות פירעון, במקרה של חובות בסכום נמוך ניתן להגיש את הבקשה בהוצאה לפועל, ולא באופן ישיר אצל הממונה. עם זאת הממונה הוא הגוף המרכזי שמטפל בנושא, ולעיתים נדרשת הסכמתו להליכים או לבקשות גם כשהם מתנהלים מול הוצאה לפועל.
הממונה הוא זה המפקח על הנאמנים, למרות שהנאמן ימונה על ידי רשם ההוצאה לפועל במקרה של חובות בסכום נמוך.
במקרים רבים ישנה פנייה אל הממונה לצורך שינוי בצו התשלומים. חייב שאינו עומד בצו התשלומים ורוצה לבקש שינוי, פונה אל הממונה גם כאשר התיק מתנהל בהוצאה לפועל.
תפקידי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי עבור הנושים
אם אתם נושים, הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא מי ששומר על האינטרסים שלכם בתהליך. זוהי חובתו החוקית, אך אל תתבלבלו – אתם תמיד צריכים עורך דין שידאג להעניק לכם ייצוג משפטי ולהגיש תביעת חוב בחדלות פירעון.
את תביעת החוב מגישים אל הנאמן בתיק, אבל זכרו כי הממונה הוא זה המפקח על עבודתם של הנאמנים לרבות קביעת מדיניות. כך שהוא תמיד בתמונה, ובנסיבות מסוימות יתכן אפילו כי נצטרך לערב אותו במידה ומשהו אינו תקין או אינו הוגן בהליך, או שישנה מחלוקת מול הנאמן.
נושים עשויים לפנות אל הממונה גם לצורך בקשה לשינוי בצו התשלומים. למשל כאשר הם מאמינים כי צו התשלומים שנקבע לחייב אינו משקף את יכולתו הכלכלית או שחל בה שינוי חיובי.
לעזרה משפטית פנו למשרדינו.
הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי
הממונה על הליכי חדלות פירעון מחזיק אתר אינטרנט בו ניתן לקבל מידע, חדשות ועדכונים. במסגרת השירותים באתר תוכלו למצוא:
מאגר תיקי חדלות פירעון – זהו מאגר ציבורי שבו אפשר לחפש תיקי חדלות פירעון על פי שם, מספר תיק, מספר ת.ז וכו. כל התיקים נמצאים שם, אך רוב המידע בתיק הוא מידע אישי שאינו נגיש לכלל הציבור אלא רק לגורמים המעורבים כמו החייב/הנושה.
ממו נט – באמצעות ממו נט ניתן להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, הגשת תביעת חוב, הגשת דוחות דו חודשיים של החייב, ובקשות שונות לממונה. בדרך כלל אינכם נדרשים להתעסק בבקשות ופעולות אלו כאשר עורכי דין לחדלות פירעון מטפלים בעניינים שלכם.
אתר נאמנים – ישנו גם חלק באתר המיועד עבור הנאמנים. הוא אינו נגיש לכלל הציבור אלא רק לנאמנים עם כרטיס חכם.
תשלומים – באמצעות האינטרנט ניתן גם לבצע תשלומים שונים הקשורים להליך חדלות פירעון, כמו למשל: אגרת פתיחת תיק, תשלומים חודשיים שיש לשלם במסגרת צו התשלומים (או אחרים) או אגרת הגשת תביעת חוב.
למה חשוב ליווי משפטי?
בכל סוגיה משפטית שאני כותב עליה, בין אם זה הליך חדלות פירעון או הגשת בקשה לביצוע שטר בהוצאה לפועל, אני תמיד מנסה לפשט את ההסברים. אך אני מניח כי ברור לכם כי ישנה מורכבות גדולה ושוני בין מקרה למקרה. ולכן, דברים שעשויים להישמע פשוטים, הם מורכבים יותר.
על מנת להתנהל בחוכמה וביעילות, ועל מנת להשיג את המטרות שלכם, מוטב תמיד להתנהל בעזרתו של עורך דין לענייני הוצאה לפועל והסדרי חובות.
ישנם מלא פרטים קטנים שיכולים לעשות הבדל גדול. חייבים צריכים להוכיח שהם פועלים בתום לב, ונושים צריכים לוודא שהזכויות שלהם לא נרמסות. טעות אחת – כמו מסמך חסר או טופס לא מדויק – עלולה לעלות לכם בזמן או כסף.
עורך דין חדלות פירעון אליהו כהן הוא בעל ניסיון של שנים במקרי חדלות פירעון, הסדרי חובות והוצאה לפועל. משרדנו באשדוד מציע ליווי שמותאם בדיוק לצרכים שלכם, כדי שתוכלו להשיג את המטרות שלכם בלי להסתבך.
הממונה על הליכי חדלות פירעון | הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי