שיקום כלכלי

עו"ד אליהו כהן- טלפון 0545708608

ממון חוק שיקום כלכלי

שיקום כלכלי וחדלות פירעון.  כאשר אדם מגיע למצב שאינו יכול לשלם את חובו לנושה או למספר נושים כך שנכסיו ממונו כולו או חלקו משועבד להם, שיקום כלכלי וחדלות פירעון בא לבחון איך אפשר יהיה לשקם את אותו החייב כך שיחזיר את חובו ויוכל להמשיך בחייו ללא מצב חברתי או הגדרתי שיקשה עליו להתחיל לבנות את עצמו מחדש בפן הכלכלי הקיומי. בנוסף בכתבה הבאה נענה על שאלות ביניהן איך כותבים שיקום כלכלי באנגלית ומה הגדרות המושג והחוק.

שיקום כלכלי: הדרך לצאת מחדלות פירעון ולהתקדם הלאה – משרד עו"ד אליהו כהן

צו שיקום כלכלי – החוק החדש לחדלות פירעון ושיקום כלכלי אשר נכנס לתוקפו בחודש ספטמבר 2019, הנו חוק מודרני ומתקדם אשר מחליף הרבה מהמנגנונים המוכרים לנו מעולם פשיטת הרגל ואיחוד התיקים – אלו למשל מונחים שהשתנו.

על החוק החדש והתנאים השונים עמם מתמודדים כעת חייבים נפרט במאמר זה.

מה משמעות החוק החדש?

תקנות שיקום כלכלי – המדינה ביקשה לקדם חקיקה אשר תסייע למגזר כולו ולא בהכרח תיטיב עם חייבים או נושים, אך בהחלט קיימות תוספות שמדגישות את נושא ה"שיקום הכלכלי" – זו לא רק כותרת החוק אלא בפירוש מטרתו המוצהרת. לפיכך סביר שנמצא כי ההתייעלות מכוונת גם למצב בו החייב מסיים לשלם את חובו, מקבל צו הפטר בפשיטת רגל ושב לחייו הרגילים.

החוק החדש שם דגש ניכר על הסיבה לקריסה הכלכלית ולצבירת החוב או בחובות: עד עתה חייבים שקרסו בשל נסיבות מסויימות כמו פטירת שותף\בן משפחה או שפוטרו או נפגעו ממעשה מרמה היו באותו סטטוס של מי שקרס עקב רשלנות משמעותית או חמור מכך, עקב מעשים בזדון. החוק החדש מבדל את מי שבפירוש נפגע מאירועים שלא היו בשליטתו ונפגע מהם בתום לב. תום לב זהו מושג מנחה בחוק זה וראוי לזכור זאת.

כיצד מבדילים בין 'חייב בתום לב' לבין 'חייב בזדון'?

צו שיקום כלכלי – החוק החדש אינו יוצר הבדלה ברורה בין מי שקרס בשל טעויות בתום לב או אדישות ומאפשר לבית המשפט לחייב חייבים לעבור "קורס מיוחד לניהול כלכלי" בו מוענק ידע יקר ערך אשר עשוי למנוע מצבים דומים בעתיד והוא חלק מתהליך השיקום הכלכלי, זאת לצד מנגנוני חקירה וסמכות פלילית.

משרד הממונה על חדלות הפירעון ושיקום כלכלי (זהו שמו החדש של משרד כונס הנכסים הרשמי). מפעיל אגף חקירות שתכליתו לסנן את מי שעושה שימוש לרעה בהליך השיקום הכלכלי – ישנם המנצלים חוקים אלו באופן פלילי ועד עתה החשש ואף הסטיגמה נגעו בכלל החייבים, אך לאגף חקירות זה סמכות פלילית לחקור ולטפל במקרים אלו. מנסיוננו אין תחליף לתום הלב לא רק בהליך זה אלא ככלל, אך ביתר שאת כאשר החוק מדגיש זאת במיוחד ותכליתו משלבת ערך זה, ואנו שבים ומדגישים זאת.

כמה זמן נמשך שיקום כלכלי?

כתיבה תקנות שיקום כלכלי
מה כולל צו שיקום כלכלי ומתי הוא ניתן?

תקנות שיקום כלכלי אחד החידושים בחוק מ-2018 היא קציבה כללית של טווח זמן בו יתנהל ההליך, והמדובר בשינוי משמעותי ומהותי מול החוק הישן. בעוד בעבר להליכי פשיטת רגל לא היה 'מועד סיום' וחייבים נותרו במצב זה לאורך שנים ארוכות וללא אופק שיקומי, הרי שכיום במידה וחייב מנהל את ההליך באופן מקצועי, תקין וכן הרי שניתן לחייב תאריך יעד לסיום והוא לרוב יגיע לאחר שנתיים או שלוש, כ-72 חודשים בטווח העליון ועד למגבלת החוק – 4 שנים. מגבלה זו נועדה מצד אחד למנוע מצב בו אנשים חוסים שלא בתום לב תחת הגנת החוק ובד בבד  לאפשר לחייבים ידיעה כי יש אור בקצה המנהרה. כמי שמסייעים לחייבים רבים להגיע ליעד הנכסף של מצב נקי מחובות, שעבודים ועיקולים אנו נלווה אתכם בצעדים הדרושים לכך. המשמעות היא כי בתום ארבע שנים יוכל החייב לקבל הפטר שמשמעו מחיקת חובות אלו והתחלה של חיים חדשים באספקט זה.

כיצד מתחילים הליך שיקום כלכלי?

חייב שמצבת חובותיו עולה על סך של 50,000 ש"ח וחברה בע"מ שמצבת חובותיה עולים על 75,000 ש"ח מצויים בתנאי הסף של תחולת החוק לחדלות פירעון. החוק כיום מתייחס אחרת לתקרת החוב ובוחן כאמור לעיל האם יש חשד למצב של ניצול לרעה של ההליכים.

אם בעבר היה חייב נדרש לעמוד מול בית המשפט המחוזי, הרי שהחוק החדש תורם לקיצור ההליכים והקלה על הסחבת הן עבור בתי המשפט והן עבור החייבים: חלק מסמכויות המחוזי הועברו כעת ללשכות ההוצאה לפועל ואל כונס הנכסים ובכך הושג זירוז בהליכים ובתקשורת עם הגופים הממונים. במקביל, עבור מי שניצל את המצב הקודם לרעה, המחסה שנתן החוק הקודם לאלפי חייבים שחיו תחת סטטוס של 'חייב מוגבל באמצעים' והיו "מצויים ב'איחוד תיקים' בוטל כעת וכן בוטלה הגנת בית מגורים האוטומטית שהייתה בעבר על בית מגורים של החייב.

נציין כי כחלק מהתהליך של "ניקוי" החוק ממינוחים מיושנים המונח "חייב" הוחלף כיום והחוק מדבר על 'היחיד' או היחיד החייב: באופן דומה מחליף כיום השם 'רשות האכיפה והגבייה' את המונח 'הוצאה לפועל'. למען הנוחות וההבנה אנו משלבים את שני המושגים, ולפיכך חייב שחובותיו נמוכים מ-150,000 ש"ח יהיה בטיפול 'רשות האכיפה והגבייה' ואילו מי שחובותיו עולים על סך זה יופנה לטיפול כונס הנכסים הרשמי, שכעת בחוק החדש נקרא 'הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי', או הממונה, לענייננו.

מה נשתנה עבור הנושים?

עיקר הרפורמה מצוי בחלוקה החדשה שיוצר החוב בין הנושים: אם בעבר היתה המדינה מקבלת עדיפות מיידית ("דין קדימה") הרי שכעת הופחת היקף דין הקדימה בין המדינה לנושים, ובנוסף שונה מעמדו של 'שעבוד צף'. מהו שעבוד צף? זהו שיעבוד כללי ורוחבי המוטל על נכסי החייב ואינו מתייחס לנכס ספציפי כמו רכב למשל.

תחת החוק החדש, רבע מהנכסים המצויים תחת שעבוד צף יועברו לטובת הנושים (ב'דין רגיל'). עבור הנושים מבשרת רפורמה זו על הגדלה בחלק של הנכסים שיועבר לקופתם. התייחסות זו נועדה בין השאר לצמצם מצבים בהם קריסת חייב מובילה לקריסת אנשים – פרטיים וספקים – התלויים בחוב, ובכך הופכת החלוקה למה שבעני רבים נראה כיום כצודק בהרבה. אנו נסייע לכם בהנת חלק חשוב זה בתהליך וביישום נכון שלו לטובת התנהלות יעילה ומדוייקת שתחסוך מכם זמן, כסף ועוגמת נפש מיותרת.

 

צו שיקום כלכלי והסבר על חוק שיקום כלכלי

שיקום כלכלי
פירוט בכתבה על חוק שיקום כלכלי מה משמעותו ומה נועד לעשות

במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018

אז מה אומר החוק החדש?

גולת הכותרת של החוק החדש הינה המונח " שיקום כלכלי של החייב" , כל תכליתו של החוק שיקום החייב. החוק מבקש להציג את החייב באור שונה לנוכח קריסתו הכלכלית וזאת בכדי למנוע את אותה "סטיגמה" או "סימון שלילי" כנגד החייב שללא עוול בכפו ובתום לב קרס מנסיבות שונות והתוצאה הינה שהוא אינו יכול לשלם את חובותיו( קריסה של עסק, פטירה בטרם עת של בן משפחה, מעשה מרמה או הונאה כנגד החייב, פיטורים ממקום עבודה ועוד..) השינוי התחיל במונחים והמשיך בשינוי מחשבתי ומערכתי כולל בכל הנוגע להליכי חדלות פירעון .

* אזכיר כי המושג שיקום כלכלי באנגלית הוא – Economic rehabilitation

תקנות שיקום כלכלי ומטרות העל של החוק:

  1. ראשית, החוק מבצע אבחנה ברורה בין סוגי החייבים: חייבים שנקלעו לסיטואציה בה אינם יכולים עוד לפרוע את חובם בעקבות נסיבות אישיות אשר לא היו בשליטתם ו/או בעקבות התנהלות כושלת בניהול העסק ואשר הובילו לקריסה הכלכלית כדוגמת (מחלה, פיטורים, פטירה של בן משפחה, התנהלות לא מחושבת בניהול העסק) ולבין חייבים "מקצוענים" "רמאים " אשר כל מטרתם הינה להונות את המדינה.
  2. אגף החקירות במשרדי כונס הנכסים הרשמי או בשמו החדש הממונה על חדלות הפירעון ושיקום כלכלי ובשיתוף פעולה עם המנהל המיוחד או בשמו החדש הנאמן , עושים שימוש בסמכויות פליליות אשר ניתנו בידם בכדי לטפל בדיוק באותם מקרים בהם חייבים מנסים לרמות את ההליך תוך ניצול לרעה.
  3. בניגוד אל חוק שיקום כלכלי הישן במסגרתו לא נקצב מועד לזמן שהותו של החייב בהליך, מצב בו עד היום תלויים ועומדים חייבים רבים ללא כל תכלית בהליך מאחר וחלקם לא מיוצגים ו/או לא מעוניינים לסיים את ההליך והתוצאה הינה הותרתם בהליך במשך שנים ארוכות ללא כל סיום נראה באופק, כנגד מצב זה הוכנסה הרפורמה בהליך פשיטת הרגל החל משנת 2013 במסגרתה נקבעו לראשונה לוחות זמנים גמישים אומנם אולם לפחות ניתן לחייב אופק התחלה וסיום , כאשר חייבים בהליך הרפורמה נכנסו בצורה מודעת להליך תוך ידיעה שזמן שהותם בהליך בצורה תקינה יכולה להיות בין 48-72 חודשים בקירוב.
  4. כיום, במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, נקצב מראש זמן שהותו של החייב ששמו השתנה כעת למונח " יחיד" ונקבע כי, הליך השיקום הכלכלי של היחיד יהיה מוגבל ל-4 שנים.
  5. בתום 4 שנים לכל היותר יקבל החייב הפטר – משמע מחיקת כל החובות ברי ההפטר של החייב וחזרה לחיים רגילים ככל שניתן עבור החייב.
  6. תנאי הסף לכניסה לחוק חדלות פירעון הוא שמצבת החובות של החייב הינה מעל לסך של 50,000 ₪ בהיותו חייב יחיד, ובמקרה של חברה בע"מ תנאי הסף הוא חוב מעל 75,000 ₪ .
  7. קביעת סכומי גג בגין החובות נועד לצורך סינון מבקשים אשר יצרו את חובם בחוסר תום לב תוך ביצוע מעשי הונאה ומרמה לצורך שימוש וניצול לרעה של ההליך.
  8. בנוסף, נקבע בחקיקה החדשה כי ניהולם של חלק מההליכים של יחידים-חייבים יועבר מבתי המשפט המחוזיים לידי כונס הנכסים ולשכות ההוצאה לפועל, ובכך החוק תורם באופן משמעותי לקיצור ההליכים באופן משמעותי.
  9. על-פי החוק, חייבים יחידים שחובותיהם נמוכים מ-150 אלף שקל יהיו באחריות רשות האכיפה והגבייה (השם החדש של ההוצאה לפועל לשעבר), ואילו חייבים שחובותיהם עולים מ- 150 אלף שקל יהיו באחריות האפוטרופוס הכללי וכונס הנכסים הרשמי, שמעכשיו ייקרא "הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי".
  10. בין החידושים העיקריים בחוק עוגנה גם חלוקה שונה של החוב בין הנושים, הרפורמה מפחיתה את היקף "דין הקדימה" (העדיפות) שניתן למדינה בחלוקת נכסי החייב על-פני הנושים הרגילים. בנוסף, קובע החוק כי 25% מהנכסים המשועבדים בשעבוד צף (שעבוד שאינו שעבוד על נכס ספציפי אלה "תופס" את הנכסים הקיימים בעת הקריסה הכלכלית) יועברו לטובת הנושים בדין רגיל.
  11. מהלך זה אמור להגדיל את חלקם של הנושים בדין רגיל כגון – ספקים, אנשים פרטיים ואחרים – ולהביא לחלוקה צודקת יותר.

שיקום כלכלי עצמאי ומה המשמעות של שיקום החייב?

מאזניים שיקום הכלכלה
כשמדובר על שיקום כלכלי וחדלות פירעון חשוב להבדיל בין המצב הישן למצב היום בחוק. הסבר בגוף הכתבה לשאלות נוספות וייעוץ פנו בהקדם

שיקום כלכלי ניתן גם לאדם שהיינו בעל עסק עצמאי. שיקום כלכלי עצמאי כמו גם שיקום עצמאי וחדלות פירעון. המטרה העומדת בבסיס חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הצורך בשיקומו של החייב.

הרפורמה קובעת מנגנון ברור וידוע מראש לחובות החייב בהליכי חדלות הפירעון, שבסופם יזכה החייב להפטר שיאפשר לו לצאת לדרך חדשה. לצד זאת, קובעת הרפורמה גם מנגנונים למניעת ניצול לרעה של הליכי חדלות הפירעון בידי חייבים שאינם תמי לב. במסגרת זאת אף מקנה הרפורמה לכונס הנכסים הרשמי סמכויות חקירה ואכיפה שיסייעו להתמודד עם חייבים חסרי תום לב.

החוק החדש קובע שבמקרים שבהם חדלות הפירעון נובעת מהתנהלות כלכלית לא נכונה יוכל בית המשפט לחייב את החייב לעבור "קורס מיוחד לניהול כלכלי" לצורך למידה אודות הטעויות אשר הובילו את החייב למצב של חדלות פירעון.

אומנם החוק החדש אינו מבצע אבחנה ברורה בין חייבים שיצרו את החוב שלהם ללא כל מחשבה כלומר אדישות( רמת חיים גבוהה בניגוד להכנסות משק הבית תוך נטילת הלוואות ללא כושר החזר) , לבין עסקים ואנשים פרטיים אשר צברו חובות בתום לב וקרסו בתום לב, כמו גם יש לקרוא הרחבות בנושא שיקום כלכלי לנכים.

לסיכום,

החוק החדש מאפשר מוצא ברור יותר לחייב המנהל נכון את ההליך המשפטי ודרך להתקיים בכבוד בתקופת הביניים. אנו נוכל לייעץ לכם וללוות אתכם בתהליך, להסביר לכם כיצד ניתן לפתוח או לנהל עסק בעת חדלות פירעון על מנת להתקיים בכבוד, כיצד ואם ניתן לממש את דירת המגורים שלכם, מה מתרחש מרגע מתן הצו לשיקום כלכלי ובידי מי הסמכות בחוק החדש לקבוע את צו התשלומים שלכם.

אם אתם מוצאים את עצמכם או העסק שלכם במצב בעייתי, אל תאחרו לקבל ייעוץ משפטי מקצועי. זהו מצב מיוחד בחיים שעלול להחריף בהתנהלות לא נכונה ולגרום לפגיעה משמעותית ועוגמת נפש רבה יותר מזו הקיימת ממילא.

כמי שמנוסים בתחום זה אנו יודעים כמה קשה, תובענית ומורכבת היא תקופה זו בחיים, ואנו כאן כדי להעניק לכם גיבוי מקצועי וביטחון אישי בניהול נכון של הליך מורכב זה תוך כדי שמירה על זכויותיכם וחזרה מהירה ככל שניתן לשגרה. בין אם מדובר על ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ או כל פעולה היכולה להקל על תקופה זו.

ממון חוק שיקום כלכלי
על מנת לאפשר לאדם שהגיע למצב כלכלי שאינו מאפשר לו להחזיר את חובותיו מצורף לחוק שיקום כלכלי. מסגרת בה אדם יוכל להתנהל במצב זה ולהתחיל מחדש

למידע נוסף לגבי נושא שיקום כלכלי לנכים ועוד שאלות בתחום פשיטת רגל פנו אל משרד עורכי דין לפשיטת רגל על מנת לקבל ייעוץ והכוונה בהקדם

השאר תגובה

עורך דין הוצאה לפועל אשדוד אליהו כהן

עו"ד אליהו כהן

עו"ד אליהו כהן בעל ניסיון רב ומתמחה בתחום חדלות הפירעון, פשיטת הרגל ,הוצאה לפועל.
עורך הדין אליהו כהן חבר בלשכת עורכי הדין משנת 2010, בעל ניסיון של למעלה מ-10 שנים במשרדי עורכי דין שונים העוסקים בתחום חדלות הפירעון והוצאה לפועל.

עורך דין

מאמרים

עורך דין פשיטות רגל
פשיטת רגל

עורך דין פשיטות רגל

עורך דין פשיטות רגל מסייע לחייבים שהגיעו למצב של חדלות פירעון ואינם רואים דרך אחרת לצאת מהחובות. אלו יכולים להיות יחידים וגם חברות בע“מ, אך

עוד הוצאה לפועל
הוצאה לפועל

עו"ד הוצאה לפועל

עו“ד הוצאה לפועל הוא זה המעניק סיוע ללקוחות פרטיים, כמו גם חברות המתמודדות עם הליכי הוצאה לפועל. ההוצאה לפועל היא אחד הכלים המשמשים לצורך גביה

הסדר חובות מול בנקים לחברות
חובות

הסדר חובות מול הבנקים

הסדר חובות מול הבנקים הוא בהחלט סיבה מדוע לפנות למשרד עורכי דין. הבנקים הם גוף חזק, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה משפטית, ויש להם כוח

עוד מומחה להוצאה לפועל
הוצאה לפועל

עורך דין לענייני הוצאה לפועל

עורך דין לענייני הוצאה לפועל עוסק בכל מגוון הסוגיות הקשורות להליכי ההוצאה לפועל, התמודדות עם חובות או חייבים והליכי חדלות פירעון. ההוצאה לפועל היא הגוף

אשראי לפושטי רגל
פשיטת רגל

אשראי לפושטי רגל

אדם שנכנס לחובות ואינו יכול לפרוע אותם עלול להגיע למצב של פשיטת רגל. פושטי רגל שואלים האם הם יכולים לקבל אשראי לפושטי רגל מהבנק, למען

הפטר חדלות פירעון
צו הפטר

הפטר חדלות פירעון

לפני שנדבר על הפטר חדלות פירעון, נסביר מה זה חדלות פירעון. חדלות פירעון הוא מצב שבו אדם או גוף מסוים לא יכול לעמוד בהחזר חובותיו.

נקלעת לחובות?
הסדר חובות שיוציא אותך מהבוץ.
עם התאמת פיתרון בול בשבילך!

מגיעה לך שיחת ייעוץ חינם

*בכפוף לבדיקת התאמה
Open chat
1
שלום וברכה,
אני כאן אם יש שאלות..
Call Now Button